Türk Dili ve Edebiyatı (TDE) bölümümüz, okulumuzun amaçları doğrultusunda eğitimde mükemmelliği ve her iki dilde de (Türkçe ve İngilizce) yetkin öğrenciler yetiştirmeyi hedefler. Bu noktadan hareketle öğrencilerimizin ana dillerini yetkin bir biçimde kullanmalarını sağlayabilmeyi, yazılı ve sözlü iletişim becerilerini güçlendirmeyi amaçlarız. Öğrencilerimizin, eleştirel ve analitik düşünme, konulara farklı açılardan bakabilme becerileri ile sosyal zekâları gelişmiş, Atatürk İlke ve Devrimlerine bağlı bireyler olarak yetişmelerini hedefleriz. Öğrencilerimizin Robert Kolej’in benimsediği değerlerden biri olan “çok yönlü kültür” anlayışı bağlamında hem ulusal kültürünü özümsemiş ve bundan güç alan hem de evrensel kültürle güçlü bağlar kurabilen öğrenciler olmalarına önem veriyoruz.

TDE bölümü olarak okulumuzun genel olarak eğitim alanındaki mükemmellik anlayışı doğrultusunda ulusal müfredatı (MEB) esas almakla birlikte, yaptığımız bazı düzenlemeler, kitap seçimleri, oluşturulan seçki, ders uygulamalarımız ile ulusal müfredatı hem zenginleştiriyoruz hem de daha verimli hale getiriyoruz. Özellikle, konuların işlenişi sürecinde, öğrencilerin etkin olmaları, araştırma yapmaları ve öğrenci-öğretmen iş birliği içinde öğrenci merkezli olarak işlenen dersler sayesinde öğrenciler kalıcı ve taşınabilir öğrenmeyi gerçekleştirebiliyorlar.

Bölümümüz, okulumuzda MEB (2018) yeni müfredatını uygular. 2018’de güncellenen müfredat, tür esasına dayalı bir müfredat olması dolayısıyla her seviyede türler üzerinden bir yapılanmaya olanak verir. Uyguladığımız program, öğrencilerimizin Türkiye’de girecekleri üniversite sınavında çıkabilecek müfredat konularının tamamını kapsadığından, öğrencilerin kendilerine yöneltilecek Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı sorularına yanıt verebilecek düzeye gelmeleri sağlanır. Seçmeli ders olarak, bölümümüzden öğrencilerimize, üniversite sınavına yönelik olan STDE dersi seçmeli ders olarak sunulur. Sanat alnına yönelik olarak Güzel Konuşma ve Yazma/ Yaratıcı Yazı ile Seçmeli Türkçe Tiyatro dersleri sunulur.

Bölümümüz bu yıl 18. Kültür ve Edebiyat Sempozyumu’muzu düzenleyecek. Bu çalışma, özellikle özel okullar ve devlet okullarındaki Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerine yönelik olarak gerçekleştirilir. Sempozyumda her yıl farklı bir konu seçilir ve o konunun ülke çapındaki uzmanları davet edilerek, öğretmenlerimiz ve Robert Kolej öğrencileriyle buluşturulur. Her yıl mayıs ayında “Kitap Günleri ve Sanatçılarla Söyleşiler” düzenlenir. On gün süren bu çalışmalarda öğrencilerimiz, her alanda pek çok kitabı indirimli olarak alabildiği gibi bir sonraki yıl TDE dersinde okuyacağı kitaplarını da edinirler. Ayrıca, Robert Kolej Kütüphanesinde yazar, çizer, şair ve eleştirmenler öğrencilerle buluşur. Bunlardan başka, TDE bölümü öğretmenlerinin öncülüğünde öğrencilerimiz Martı, Oda, Sinek dergilerini ve Köprü gazetesini çıkarırlar. Türkçe Tiyatro Kulübü ve Seçmeli Tiyatro dersi kapsamında her yıl en az iki Türkçe oyun sahnelenir.

Ocak 2023