STEM'de Eşitsizlik Konferansı Düzenlendi

Mühendisliğe ve teknolojiye hevesli öğrencilerin oluşturduğu FRC (FIRST Robotics Competition) takımı ARC 6014, Koç Lisesi FRC takımı RAMs 7729 ile iş birliği içinde, 16 Şubat'ta STEM alanlarındaki eşitsizliklere dikkat çekmek ve çözüm yolları bulmak için STEM'de Eşit//siz//lik konferansı ve tasarım odaklı düşünme atölyesi düzenledi.

STEM alanlarında karşılaşılan cinsiyet yargıları, maddi imkansızlıklar ve önyargılardan kaynaklanan eşitsizliklerin farkında olan gençler, yaşıtlarında bu bilinci oluşturmak ve geliştirmek amacıyla alanlarında uzman konuşmacıları RC'ye davet etti. Konuşmacılar arasında Cambridge'de fizik profesörü olan Mete Atatüre, kadınlar için bir dayanışma ve network ağı olan TurkishWIN'in kurucusu Melek Pulatkonak, futurist Murat Şahin, Social Maker Lab'in kurucusu Özge Özmen ve Aziz Sancar'in Girls in STEM projesindeki rol modellerden klinik psikolog Nurten Sancak yer aldı. RC İngilizce öğretmeni Aybike Oğuz'un verdiği tasarım odaklı düşünme atölyesinde farklı okullardan gelen öğrenciler birlikte çeşitli fikirler yaratma ve birbirlerinden ilham alma imkânı buldu.

Konuşmacılar özellikle alandaki kadın - erkek eşitsizliğine dikkat çekerken bu alandaki cinsiyet tabularından kurtulmanın öneminden bahsetti. Yakın gelecekte yeni meslekler ve iş alanlarıyla karşılaşacağımız belirtilirken, bu yeni alanların, kadın - erkek eşitsizliğinin önlenmesi için büyük bir fırsat olduğu dile getirildi. Bu süreçte gerçekçi kadın rol modellerin öne çıkmasının ve bu rol modellerin gençlere danışmanlık yapmasının önemi vurgulandı. STEM disiplinlerinin toplumsal eşitsizlikleri engellemek için kullanılabileceğinin altı çizilerek, gelecekte bizi bekleyen yenilikler tartışıldı.

ARC 6014 şu anda 5-7 Mart arasında Ülker Sports Arena'da düzenlenecek FRC Bosphorus Regional'a inşa ettikleri robot ile katılmaya hazırlanıyor. Onlara iyi şanslar diliyoruz.