Kütüphane

İbrahim Bodur Kütüphanesi

“Robert Kolej’in bugünkü ve gelecekteki öğrencilerine tek bir tavsiyem var: Okuldaki yıllarınızın keyfini çıkarın, kütüphaneye sık sık gidin. Kütüphaneyi sadece ödev yapılacak bir yer olarak değil, araştıracak, keşfedecek ve öğrenecek bir yer olarak görün. Büyük düşünürlerin asla öğrenmeyi bırakmayanlar olduklarını hiçbir zaman unutmayın.” İbrahim Bodur RC 50

İbrahim Bodur Kütüphanesi, bireysel ve ortak çalışmaları destekleyen bir öğrenme ve araştırma merkezidir. Kütüphanenin 2014’te yenilenmesi sırasında Robert Kolej’in geleneklerine bağlı kalınarak tasarımda yeni yaklaşımlar uygulanmıştır. Ortaya çıkan işlevsel ve estetik mekân, tarihi Gould Hall’un mimari özelliklerini belirgin şekilde korumaktadır. Öğrencilerin ödev, araştırma ve okuma faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri ve birlikte çalışıp üretebilecekleri alanlara sahiptir. Kütüphanede kablosuz internet bağlantısı, bilgisayar ağına bağlı iki yazıcı, iki iMac bilgisayar, kütüphane kataloğuna erişim sağlayan beş iPad, dizüstü bilgisayarlar için çok sayıda priz, video çekimleri için bir yeşil ekran, ikiye bölünebilir bir derslik ve grup çalışmaları için iki ortak çalışma odası yer almaktadır.

Vizyonumuz

Türkiye’de ve dünyada ortaöğretim kurumları arasında saygın ve lider konuma sahip bir okul olarak yaşam boyu öğrenmeyi, akademik dürüstlüğü ve öğrenci başarısını en ileri imkân ve kaynaklarla destekleyerek bilgi hizmeti vermeyi amaçlıyoruz.

Öğrencilerimizin öğrenme sürecinde en üst düzeyde kazanımlar elde etmeleri amacıyla, en yeni teknolojileri kullanarak bilgi okuryazarlığı ve araştırma yöntemleri dersleriyle öğrencilerimizi destekliyor ve okuma sevgisini artırmak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bunların yanı sıra farklı tür ve ortamdaki bilgi kaynaklarına ulaşma olanağı sağlayarak sürekli öğrenme ortamını çeşitlendirmeye ve geliştirmeye çalışıyoruz.

Koleksiyonlarımız

Ana Koleksiyon

Kütüphane basılı ve elektronik kaynaklardan oluşan kapsamlı bir koleksiyon içerir. Kullanıcılarımız, kütüphanenin web sayfasından kütüphane kataloğuna, e-kitap koleksiyonuna, e-gazete ve ansiklopedilere erişebilir. Koleksiyonumuzda Overdrive (e-kitaplar için), Encyclopedia BritannicaJSTOREBSCORosetta Stone (dil öğrenimi için), The New York TimesThe DayGranger’s World of Poetry gibi çok çeşitli veri tabanları yer almaktadır. Kütüphane ayrıca araştırma sürecinde kullanılan kaynakların uluslararası düzeyde bibliyografik künyeleri ve kaynakçalarının oluşturmasına olanak veren Noodle Tools programına abonedir. Öğrenciler araştırma sürecinde çalışmalarını planlar ve düzenlerken bu programdan sıkça yararlanır.

Nadir Kitaplar ve Özel Koleksiyonlar

Kütüphanede 1587 yılına kadar uzanan eski ve nadir kitap koleksiyonuna sahip olması, zengin bir mirasın göstergesidir. Koleksiyon, Osmanlı İmparatorluğu dönemi ve Cumhuriyet tarihimize ilişkin kitapların yanı sıra Türkiye ve başka ülkeler üzerine seyahat kitapları, Osmanlı haritaları, Türk ve Dünya edebiyatından seçmeler gibi farklı türde eserler içermektedir.

Kütüphane Hizmetlerimiz

Robert Kolej kütüphanecileri, araştırma konularında öğrencilere rehberlik eder ve öğretmenlerle iş birliği yapar; bilginin etik kullanımı, alıntı, aktarma, kaynakça oluşturma konularına ilişkin öğrencilere rehberlik eder;  kitap önerilerinde bulunur. Ayrıca en yeni teknolojileri kullanarak araştırma, okuma ve iş birliği faaliyetlerini Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde destekler.

Etik Tüzüğü ve Akademik Dürüstlük

Robert Kolej Etik Tüzüğü, akademik topluluğa yön veren etik ilkelerden oluşur. Akademik dürüstlüğün ve sorumluluğun önemine işaret eder.

Robert Kolej, akademik dürüstlük ilkelerini öğrencilerine benimseterek onları üniversite ve iş yaşamına hazırlar.

Öğrenciler akademik çalışmalarında uluslararası yazım kuralları doğrultusunda hareket eder, bu çalışmalarda akademik dürüstlüğün gerekliliklerini yerine getirir ve konuyu özümser. Robert Kolej kütüphanecileri ve öğretmenleri öğrencilere bu becerileri uygulamalı olarak anlatır ve bunlara sahip olmanın gerekliliğini örneklerle açıklar.

Robert Kolej topluluğunda her bireyin dürüst davranması ve dürüstlüğe aykırı davranışlara göz yummaması beklenir. Etik Tüzüğü, bu nitelikleri kavramanın ve bunlara uymanın birinci adımıdır.

Okula yeni başlayan her öğrencinin Etik Tüzüğü programını başarıyla tamamlaması ve akademik dürüstlük taahhütnamesini imzalaması gerekir. Etik Tüzüğü her yıl bütün sınıf seviyelerindeki öğrencilerle gözden geçirilir.

Kütüphanenin Açık Olduğu Saatler

Kütüphanemiz Pazartesi-Cumartesi günleri ziyarete açıktır, saatler ve detaylı bilgiler kütüphanenin web sayfasında bulunmaktadır.

library@robcol.k12.tr

Danışma: + 90 (212) 359-2481