Robert Kolej, ABD sınırları dışında kurulmuş olan en eski Amerikan eğitim kurumudur. 1863 yılında erkek öğrencilere hizmet vermek amacıyla Bebek’te kurulan okulu, 1871 tarihinde kız öğrencilere eğitim veren Amerikan Kız Koleji takip etmiştir. 1971 yılında bu iki okulun birleşmesiyle Robert Kolej’de karma ortaöğretim verilmeye başlanmıştır. Robert Kolej, kuruluşundan günümüze, 160 yıldır çeşitli evrelerden geçerek Türkiye’nin en köklü ve önde gelen eğitim kurumlarından biri olma niteliğini sürdürmüştür...

Amerikalı eğitimci Dr. Cyrus Hamlin tarafından başlatılan girişime, Christopher Rhinelander Robert adlı New York’lu bir iş adamının verdiği destek sonucu Robert Kolej, 16 Eylül 1863 tarihinde Bebek'te eski bir ahşap binada 4 erkek öğrenci ile kapılarını açmıştır. 1871'de ise, Gedikpaşa'da, Bostonlu hayırseverlerin desteği ile Amerikan Kız Koleji (ACG) kurulmuştur. ACG için daha sonra Üsküdar’da bir kampüs arazisi satın alınarak ilk bina inşa edilmiştir. Okul, Gedikpaşa'dan Üsküdar’daki kampüse 1876 yılında taşınmıştır. Üsküdar’da meydana gelen yangın sonrasında, ACG Arnavutköy'de daha geniş bir araziye kurulmuş olan ve bugün Robert Kolej olarak bilinen okul kampüsüne 1914 yılında yerleşmiştir.

ACG ve RC uzun yıllar özerk oldukları halde, zamanla birbirine bağlanmıştır. 1932'de bu iki okul bir müdürün idaresi altında birleşmiş, 1959'da ise tek bir mütevelli heyeti tarafından yönetilmeye başlamıştır. 1971 yılında Bebek kampüsündeki lise öğrencileri Arnavutköy kampüsüne taşınmış ve Robert Kolej’de karma eğitim hayata geçmiştir. Aynı yıl Bebek kampüsündeki binalar devlete devredilerek, burada ‘‘Boğaziçi Üniversitesi’’nin tohumları atılmıştır. 1997 yılında uygulamaya konulan yeni yönetmelik gereğince ilköğretimin sekiz yıla çıkmasıyla birlikte ise Robert Kolej’in orta okulu kapanmış, eğitim lise olarak sürdürülmeye başlanmıştır. Günümüzde, Robert Kolej öğrencileri ilk yılı hazırlık sınıfı olmak üzere, beş yıllık lise eğitimi almaktadırlar.

1863 Bebek’te erkeklere eğitim vermek üzere kuruluşu
1871 Gedikpaşa’da Amerikan Kız Koleji’nin açılışı
1971 Arnavutköy’de Robert Kolej olarak karma eğitime geçiş
150.Yıl Web Sitesi

150.yılımız için hazırlanan websitemize buradan ulaşabilirsiniz.

Detaylı Bilgi