Öykü İstanbul Okullar Arası Satranç Turnuvasında Dördüncü Oldu

9. sınıf öğrencisi Safiye Öykü İnce, çözemediği satranç problemlerini rüyalarında görüyor. Kısa süre önce İstanbul Okullar Arası Satranç Turnuvasında yarıştı ve genel sıralamada dördüncü oldu. Geçtiğimiz günlerde onunla sanal ortamda buluşup bu tutkusunu konuştuk.

Lütfen bize başarının sırrını anlat. Hangi turnuvaydı? Nasıl bir derece elde ettin?

İstanbul Okullar Arası Turnuvasına katıldım. Açık oyunlarda dördüncü ve kendi kategorim olan 16 yaş grubundaki 219 kız yarışmacı arasında ikinci, genelde dördüncü oldum.

Bu turnuvaya nasıl hazırlandın?

Her zamankinden farklı olarak, hazırlanamadım. Bu çevrimiçi bir turnuva olduğu için, rakibinizin önceki oyunlarına bakacak vaktiniz yok. Öyle yapabilince zayıf yönlerini anlayabilirsiniz. Açılış, oyun süreci veya son hamleler. Bu da hem pozisyon hem süre olarak size belirgin bir avantaj sağlar. Dolayısıyla, yapabildiğim tek şey, zamandan kaybetmemek için turnuvanın süre kontrolüne göre oynamaktı.

Satranca ne zaman başladın?

Anaokulunu bitirmeme üç-dört ay kala satranç oynamaya başladım. Yaklaşık 6,5 yaşımdaydım.

Neden diğer hobiler ve sporlar yerine satrancı seçtin?

Çocukluğumda birçok hobi denedim. Ata bindim. Jimnastik yaptım. Yüzdüm. Sonunda satranç oyuncusu oldum. Anaokulu öğretmenim, satranç taşlarına nasıl baktığımı görünce bende bir potansiyel olduğunu düşünmüş. Ondan önce yüzücüydüm. Çok sayıda antrenmana katılmam gerekiyordu. Satranç devreye girince kendimi çok yorgun hissetmeye başladım. Satranç derslerimden sonra yanımda bir elmayla uyuyakalıyordum. Birkaç ay sonra satrancı seçtim çünkü buna tutkuyla bağlıydım. Gördüğüm rüyalar, çözemediğim satranç problemleriydi.

Nasıl, nerede ve kiminle satranç pratiği yapıyorsun?

Arkadaşlarımla çevrimiçi oynuyorum. Ara-sıra bir büyükusta ile eğitimimi sürdürüyorum. Nerede ve ne zaman soruları bu nedenle önemli değil: Satranç her yerde!

Bundan sonraki adımın ne olacak? Önümüzdeki aylarda ne yapmayı planlıyorsun?

Mart sonunda Avrupa Kulüpler Kupasında oynayacağım. Sonra Nisan başında Sırbistan’a gidip Kapalı IM (Uluslararası Usta) turnuvasına katılacağım. Kadın FIDE Ustası (WFM) olabilmeyi ümit ediyorum.