Amaç: Yapay zekânın bireylerin ve kurumların hayatını temelden dönüştürecek potansiyele sahip olduğu öngörülmektedir. Yapay zekâ teknolojisine dayalı tasarım, geliştirme süreçleri ve uygulamaları yakın gelecekte eğitim kurumlarında yaygın bir teknolojik öge olarak da yer alacaktır. Diğer teknoloji uygulamalarında olduğu gibi yapay zekâ uygulamalarında da dikkat edilmesi gereken temel prensiplerin belirlenmesi önemli bir husustur. Özellikle bireylere ait geçmiş veri kümelerine gereksinim duyan yapay zekâ söz konusu olduğunda bu husus daha da büyük bir önem arz etmektedir. Bu çalışma, yapay zekâ teknolojilerine yatırım yapma ve onlardan istifade etme sürecinin başında olan eğitim kurumlarının, bu alandaki temel prensiplerini belirlemede yol gösterici olması amacıyla hazırlanmıştır. Her eğitim kurumu bu belgede önerilen ilkeleri benimseyebilir ya da bunları baz alarak kendi temel prensiplerini geliştirebilir.
Bu Belge Kimler için Yazılmıştır: Bu belge yapay zekâ teknolojilerini tasarlamayı, geliştirmeyi veya kullanmayı amaçlayan eğitim kurumları için yazılmıştır.
Bu Belge Nasıl Okunmalıdır: Bu belgede önerilen temel ilkeleri benimseyen bir kurum, yapay zekâ teknolojilerine yönelik tasarım, geliştirme ya da kullanıma yönelik süreçlerinin bu ilkelerle çelişmemesine özen gösterir. İlgili bireyler (eğitim kurumunun öğrencileri, öğretmenleri, çalışanları) kurum bir yapay zekâ uygulamasını tasarlamaya, geliştirmeye ya da kullanmaya karar verdiğinde, kurumun kabul etmiş olduğu ilkelerle uyumluluğunu temin etmiş olduğuna güvenerek o uygulamaya yaklaşacaktır. Bu çerçevede, kurumun bu uyumluluk sürecinden geçirmeden bir uygulamayı hayata geçirmemesi beklenir. Kurum, ayrıca, kullanmakta olduğu yapay zekâ uygulamalarının kabul etmiş olduğu ilkelerle uyumsuzluk oluşturmadığını düzenli aralıklarla kontrol eder.
Bu Belge Nasıl Kullanılmalıdır: Eğitim kurumu, belgedeki ilkeleri olduğu gibi kabul edebilir veya kendi dinamiklerine göre değiştirebilir. Bu süreç, öğrenci, öğretmen ve okul çalışanları temsilcilerinin dahil olacağı bir değerlendirme çalışması sonucunda netleştirilir. Nihai belge eğitim kurumunun yönetimine sunularak onaylanır. Eğitim kurumu yönetimi nihai belgeyi onaylarken, bunun gelecekteki tüm yapay zeka kullanımına yönelik değişmez ilkeler olduğunu bilir ve ona göre değerlendirir. Eğitim kurumu, gelişecek ve değişecek gereksinimler çerçevesinde kabul ettiği ilkeler belgesini düzenli olarak gözden geçirir ve gerekli değişiklikleri yapar. Onaylanan belge eğitim kurumunun tüm paydaşları ile paylaşılır.