İyi Bir Proje Ne Demek?

İyi bir projenin ne gibi özellikleri olmalı?

İyi bir projenin olmazsa olmazlarını şöyle sıralayabiliriz:

• Toplumda gerçek bir ihtiyaca cevap vermeli. [bu en önemli kriter]
  • Cevap verilmeye çalışılan toplumsal ihtiyaçla projede yer alan RC öğrencilerinin becerileri örtüşmeli.
  • Cevap verilmeye çalışılan toplumsal ihtiyaçla projede yer alan RC öğrencilerinin sahip oldukları kaynaklar/imkanlar örtüşmeli.
  • Mali açıdan uygun olmalı. Öğrenciler kaynak bulmalı ve fon oluşturmalı.
  • Etik olmalı.
  • Çevreye duyarlı olmalı.

İyi bir proje sürdürülebilir olmalı.

Aynı zamanda iyi bir proje RC öğrencilerinin gelişimine de olanak sağlar.

Ne Tür Projelerimiz Var?

Hayvanlarla ilgili projeler (A): Bu tür projelerde katılımcılar hayvan barınaklarında ve hayvan hakları savunucuları olan STK'larda çalışmaya gönüllü olurlar. (ör: DEKAMER için gönüllü olmak veya BUPAWS-Boğaziçi Üniversitesi Hayvan Barınağı CIP projesinde olduğu gibi köpekler için yiyecek hazırlamak ve onları yürütmek ve temizlemek için her Pazar sabahı barınağa gitmek gibi.)

Kulüp Olarak Çalışan Projeler (CL): Bu tür projeler yalnızca sosyal sorumluluk projelerini kolaylaştıran kulübün üyelerine açıktır (örneğin: Farklı okullardan genç öğrencilere tartışma teknikleri öğreten ve kendi okullarında bir Tartışma Kulübü kurulmasına yardımcı olan okulun Münazara Kulübü üyeleri gibi.)

Ekoloji ile İlgili Projeler (ECO): Bu tür projelerde öğrenciler, ekolojik olarak uygun, sürdürülebilir yollarla öğrenme ve uygulama alanlarında fiziksel olarak çalışırlar. (örneğin: Burdur, Lisina'da lavanta hasadı gibi.)

Eğitim ile ilgili projeler (ED): Bu tür projelerde katılımcılar ilkokul ve ortaokul öğrencilerini ödevlerinde veya akademik güçlüklerinin giderilmesi konularında destekler. (örneğin: Arnavutköy Derneği işbirliği ile Arnavutköy'deki öğrencilere sınavları ve ödevlerinde yardım alabilecekleri dersler vermek gibi.)

Akıl ve strateji oyunları ile ilgili projeler (MG: Akıl Oyunları): Bu projelerin ana odak noktası, katılımcıların analitik düşünme ve problem çözme becerilerini çeşitli akıl ve strateji oyunları ile geliştirmektir. (örneğin: bir hafta boyunca bir okuldaki ilkokul / ortaokul öğrencilerine bazı stratejik masa oyunları öğretmek ve bir turnuva düzenlemek gibi.)

Alternatif eğitim programlı projeler (RKANEP): Bu tür projeler, ilkokul yada ortaokul öğrencilerini drama, sanat, müzik, spor, teknoloji gibi ilgi ve yeteneklerini bulmalarına ilham verecek etkinliklerle meşgul ederek uygulanır. (örneğin: bir hafta boyunca ilkokul öğrencileri için İstanbul dışındaki bir kasabada bir yaz kampı düzenlemek ve işletmek gibi.)

Bilim ile ilgili projeler (SC): Bu tür projelerde amaç, genç öğrencilere oyun, robot, yapımcı, kodlama ve bazı deneylerle günlük bilimi tanıtmaktır. (örneğin: her hafta bir grup genç öğrenciyi okulumuza davet etmek ve bir STEM programı etrafında çalışmak gibi.)