Değişime Öncülük Etmek: Toplum Hizmeti Uygulama El Kitaplarının (kılavuzlarının) amacı:

Robert Kolej Toplum Hizmeti Programının öğrencilerimiz ve okul kültürümüz üzerindeki güçlü olumlu etkisini birinci elden gördük. Bunu Türkiye’deki bütün okullarla paylaşmak istedik. Başlamak için en mantıklı yerin öğretmenler ve üniversitelerin eğitim fakülteleri olduğunu düşündük. Ancak her iki hedef kitlenin ihtiyaçları farklı olduğundan iki farklı el kitabı oluşturduk.

I.                 Lise öğretmenleri için hazırlanan el kitabının (kılavuzun) amacı:

Bu el kitabı (kılavuz) Milli Eğitim Bakanlığı’nın 9. Sınıf öğrencilerine sosyal farkındalık ve sorumluluğu teşvik etmek için sunduğu seçmeli derste yıl boyu kullanılmak üzere tasarlanmıştır (Sosyal Etkinlik Dersi).

Ne kadar bu kılavuzu yıl boyu bu derste kullanılmak için tasarlamış olsak da fikirler ve etkinlikler özellikle İngilizce ya da Türkçe dersleri ya da sosyal bilimler dersi gibi derslerde kullanılabilir. Bu etkinlikler sosyal sorumluluk, sosyal hizmet ya da topluma hizmet kulüplerinde de kullanılabilir. Ayrıca rehberlik saatlerinde uygulanabilir ya da Robert Koleji’nde olduğu gibi Topluma Hizmet Programlarına temel olabilir.

Kılavuzdaki bütün aktivitelerin pilot uygulamasını ya Robert Koleji İngilizce hazırlık sınıfı öğrencileri ile ya da CIP programının bir parçası olarak gerçekleştirdik ve geri dönüşlere göre değişiklikler yaptık.

II.               Üniversite okutmanları için hazırlanan el kitabının (kılavuzun) amacı:

Üniversite okutmanları için hazırlanan el kitabı (kılavuz) üniversitelerin eğitim fakültelerinde okutulması zorunlu olan uzun süreli staj seçmeli dersinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır (Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi) [1]. Pilot çalışmaları Boğaziçi Üniversitesi’nin ED 300 dersinde yapılmıştır.

[1] 1988 yılında 388 Avrupa üniversitesi rektörü tarafından onaylanmış Bologna Üniversiteler Anayasası’nda

• Geleceği kültürel, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin belirleyeceği
  • Çevreye duyarlı kuşakların yetiştirilmesinin hedeflenmesi gerektiği ve
  • Topluma hizmetin üniversitelerin de bir fonksiyonu olduğu anlayışına vurgu yapılmıştır.

Bu bağlamda “özerklik”, “öğretim ve araştırma birlikteliği”, “öğretim ve araştırmada özerklik” ve “insancıl anlayış” şeklinde dört temel prensip benimsenmiştir. Bologna sürecine uyum bağlamında üniversitelerin toplumla bütünleşmesini sağlamak amacıyla YÖK, eğitim fakültelerinde Topluma Hizmet Uygulamaları dersinin verilmesini kararlaştırmıştır. (Anadolu Üniversitesitesi ).

Liseler İçin Toplum Hizmeti Uygulama El Kitabı

Detaylı Bilgi